неділя, 15 березня 2020 р.

Урок 1. Різноманітність організмів: Рослини, Тварини, Гриби, Бактерії.

Урок 1
Тема: Різноманітність організмів: Рослини, Тварини, Гриби, Бактерії.

1. Різноманітність організмів
   
        Весь світ живої природи вчені поділяють в залежності від особливостей будови і життєдіяльності на

                                                        Царства
                              

Рослини            Тварини              Гриби             
                                       
                                  Бактерії                  Віруси

Також всі організми відповідно до складності будови поділяють на:
-         Одноклітинні (амеба, інфузорія, деякі водорості)
-         Багатоклітинні (корали, птахи, дерева)
-         Колоніальні (синьо-зелені водорості)

2. Рослини

    Рослини – це організми, що мають клітинну будову, живляться, дихають, ростуть, розмножуються. Наука, що вивчає рослини - ботаніка. 
Властивості рослин
1. Виділяють кисень, необхідний для життя на планеті
2. Ведуть прикріплений спосіб життя, хоча окремі їх частини здатні рухатися (квіти, що відкриваються вранці і закриваються ввечері)
3. Здебільшого зеленого кольору, тому що містять речовину хлорофіл. Завдяки цій речовині та сонячним променям вони здатні утворювати органічні речовини, якими і живляться. Цей процес отримав назву фотосинтез.
4. Характеризуються різноманітністю розмірів та форм, забарвленням квітів та плодів.
      Рослини надзвичайно різноманітні, тому вчені розділили їх на групи.
За складністю будови:

                 
                        Одноклітинні                                     Багатоклітинні 
              (водорость хламідомонада)                             (папороть)

За зовнішнім виглядом та розмірами:
1. Дерева (дуб, береза, сосна)
2. Кущі (бузок, смородина)
3. Трав’янисті рослини (вівсяниця, жито)
     
                                                  (Бузок)                                        (Вівсяниця)        

  
(Вишня)
За тривалістю життя виділяють:
Однорічні (грицики, пшениця, горох)
Дворічні (буряк, морква, дзвоники)
Багаторічні (пирій, бузок, вишня)
   
 
(Грицики)                                           (Морква)
(Пирій звичайний)
  Якщо з багаторічної рослини восени опадає листя, то її називають листопадною (дуб, липа), а якщо листя залишається на дереві – вічнозеленою (сосна, ялина).
   
(Сосна кримська)                               (Клен звичайний)

За своїми властивостями:
    Лікарські – людина використовує різні частини цих рослин для приготування лікувальних настоянок або відварів (подорожник, корінь солодки, шавлія).


   Декоративні – використовуються для прикрашання присадибних ділянок, житлових приміщень, парків (лілія, туя, фікус).


     Отруйні – виділяють токсичні речовини, що можуть призвести до серйозних опіків, алергічної реакції або ж навіть смерті (чемериця біла, вовча ягода, блекота чорна, аконіт).

За типом проростання
     Дикорослі – ті, що ростуть в природі без участі людини (більшість польових, лісових та степових рослин)
  Культурні – виведені людиною або ростуть під її наглядом (пшениця, соняшник, огірки, томати)
    Рослини, які мають квітки, називають квітковими. До них належать троянда, фіалка, абрикос, груша тощо. 

     У квіткових рослин виділяють такі органи:
1. Корінь
2. Пагін (стебло, листок, брунька)

3. Квітка (з якої утворюється насіння і плід)

3. Тварини

     Світ тварин не менш різноманітний, ніж світ рослин. Тому, для того щоб полегшити визначення виду тварин, їх прийнято ділити на наступні групи.
За складністю будови:
Одноклітинні (амеба, інфузорія)
Багатоклітинні (птахи, змії, лев)
      Багатоклітинних тварин, відповідно до наявності чи відсутності хребта ділять на хребетних (риби, земноводні, плазуни, птахи, ссавці) та безхребетних (молюски, комахи, ракоподібні, черви, павуки).

За здатністю підтримувати температуру тіла:
     Холоднокровні – тварини, в яких температура тіла дорівнює температурі навколишнього середовища і змінюється разом із нею (риби, жаби, ящірки).
      Теплокровні – тварини, в яких температура тіла є постійною і не залежить від зміни температури середовища існування (ссавці, птахи).

За походженням виділяють тварин:
      Дикі – які живуть у дикій природі без або з мінімальним втручанням людини.
          Свійські – тварини, яких людина приручила, розводить і використовує для своїх потреб.
     
      Серед тварин так само як і серед рослин виділяють безпечних і отруйних. Отруйні тварини виділяють токсичну речовину, яка при потраплянні на шкіру, слизові оболонки чи у кров здатна викликати почервоніння, зуд, висипання, опіки, параліч або навіть смерть.
     В Україні також є отруйні тварини. У нашій області поширені степові гадюки, оси. На півдні країни поширені павуки тарантул та каракурт, скорпіони. У Чорному та Азовському морях є риба морський дракон, шипи якої містять отруту, та медуза коренерот, яка залишає на тілі опіки.
      Наука, що вивчає тварин, називається зоологією.

4. Гриби
     Тривалий час вчені не могли віднести гриби до якогось певного царства живої природи. З одного боку, вони як рослини ведуть прикріплений спосіб життя і мають необмежений ріст, а з іншого, гриби, подібно до тварин, живляться готовими органічними речовинами і не мають хлорофілу. Тому було вирішено виділити їх у окреме царство живої природи.
       Наука, що вивчає гриби - мікологія.
     Гриби відіграють надзвичайно важливу роль в утворенні грунту, розкладанні відмерлих решток та широко використовуються в медицині для виготовлення ліків і у харчовій промисловості для виготовлення делікатесних сирів, хлібних виробів, напоїв.
Гриби за своєю будовою поділяють на
Одноклітинні (дріжджі)
Багатоклітинні (опеньки, лисички)
Гриби здатні утворювати колонії (пліснява).

За своєю дією на навколишнє середовище
Цвілеві – гриби які викликають цвіль на хлібі та інших продуктах. Вони можуть бути корисними (голуба або зелена цвіль на сирі), та шкідливі (мукор).
Гриби-паразити, які оселяються на рослинах (трутовик, сажка).

Дріжджі – одноклітинні гриби, які викликають процеси бродіння. Саме їм ми завдячуємо хлібом, квасом та пивом.


Шапинкові гриби – найлегше собі уявити. Саме їх ми бачимо на прилавках магазинів та на лісовій галявині. Шапинкові гриби прийнято розділяти на їстівні та отруйні. 

Смертельно небезпечними є бліда поганка, чортів гриб, червоний і пантерний мухомори.

Запам’ятай!!!
Ніколи не збирай грибів, яких ти не знаєш або у яких не впевнений. Ніколи не збирай грибів обабіч доріг або біля великих промислових міст.

5. Бактерії
   Бактерії – це здебільшого одноклітинні організми, які відрізняються від тварин, рослин та грибів тим, що їх клітини не мають ядра. Вони широко розповсюджені і здатні існувати навіть у дуже несприятливих умовах, наприклад у гейзерах чи льодовиках.  Побачити їх можна тільки в мікроскоп, тому їх ще називають мікроорганізмами, або дроб’янки.
    Бактерії відіграють важливу роль у колообігу речовин, ґрунтоутворенні, утворенні корисних копалин, виготовленні харчових продуктів, тощо. Сьогодні навіть існує конкурс для вчених, які вивчають бактерії, по створенню картин за допомогою цих мікроорганізмів. Наука, що вивчає бактерії – мікробіологія.

   Бактерії можуть мати різноманітну форму: кулясту, паличкоподібну, спіральну, циліндричну.

Також бактерії ділять на
Корисні – використовуються людиною в своїй діяльності. Наприклад:
1. молочно-кислі бактерії для виготовлення кефіру, сирів та йогурту;
2. оцтово-кислі бактерії використовуються для виготовлення консервації;
3. спиртові бактерії для виготовлення спирту та алкогольних напоїв;
4. ґрунтоутворюючі бактерії;
5. бактерії, що використовуються у медицині;
6. біфідобактерії у кишечнику людини.


Шкідливі – приносять шкоду або загрожують життю і здоров’ю людини
1. масляно-кислі бактерії викликають гниття продуктів харчування;
2. хвороботворні бактерії викликають захворювання на бронхіт, ангіну, холеру, туберкульоз, дизентерію.




Пам’ятайте!!! Більшість бактерій гине при термічній обробці, тому завжди обробляйте продукти харчування та ретельно мийте руки. 



Домашнє завдання
1. Опрацювати в підручнику параграфи 34 - 37, терміни виписати в зошит.
2. Виконати тести за посиланням
Код доступу 394645

Попросіть учнів використати цей код,
відкривши посилання
join.naurok.ua


Увага!!! Тести активні до 22.03.2020 до 20.00
Тест можна проходити лише один раз. Зараховано буде тільки перший результат

Немає коментарів:

Дописати коментар